Informacje w związku z występowaniem przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków
WAŻNE INFORMACJE W ZWIĄZKU Z WYSTĘPOWANIEM PRZYPADKÓW WYSOCE ZJADLIWEJ GRYPY PTAKÓW
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Siedlcach informuje, iż opublikowano Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. z 2022 r. poz. 768), które weszło w życie 7 maja 2022 r.
Rozporządzenie dotyczy wszystkich gospodarstw utrzymujących drób i nakazuje:
a) utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki,
b) zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
c) utrzymywanie drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi, w izolacji od dzikich ptaków,
d) przechowywanie paszy i ściółki dla drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka
w sposób zabezpieczający tę paszę i ściółkę przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
e) karmienie i pojenie drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w zamkniętym pomieszczeniu lub osłoniętym miejscu w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
f) lokalizowanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,
g) powstrzymanie się przez osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły
w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu,
h) dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu objawów klinicznych:
1) zwiększonej śmiertelności;
2) spadku pobierania paszy i wody;
3) objawów nerwowych, takich jak: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł lub niezborność ruchów;
4) duszności;
5) sinicy i wybroczyn;
6) biegunki.
Posiadacz drobiu niezwłocznie zawiadamia organ Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu
u drobiu powyższych objawów klinicznych.
Dodatkowo, gdy w gospodarstwie utrzymuje się więcej niż 350 sztuk drobiu, średniorocznie obowiązkowe jest posiadanie planu bioasekuracji obejmującego co najmniej:
a) ustanowienie “czystych” i “brudnych” stref dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,
b) ustanowienie rozwiązań dotyczących sposobu wprowadzania do tego gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli drobiu,
c) procedury dotyczące czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu
i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu,
d) procedury w zakresie zwalczania szkodników,
e) ustanowienie rozwiązań mających na celu rozdzielenie poszczególnych stad drobiu utrzymywanych w tym gospodarstwie oraz uniknięcie bezpośredniego lub pośredniego kontaktu utrzymywanego drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.